Als je legaal geld kon printen, zouden we nu onze website op zwart zetten en 24 uur per dag in onze drukkerij zitten. Helaas (of juist gelukkig) werkt het niet zo. Je mag nepgeld printen, maar daar gelden strenge regels voor. Wil je toch nepgeld printen, voor bijvoorbeeld je marketingcampagne of om te gebruiken als feestdecoratie? Dan leggen we hier de belangrijkste regels voor je uit!
De toepassingen van Nepgeld lopen breed uiteen, het onderwijs tot trainingen, en van reclame tot de evenementenbranche. In het onderwijs wordt nepgeld gebruikt om leerlingen op een interactieve manier les te geven over economie en financiën. Ook bij trainingen in de klantenservice, horeca en bedrijfsmanagement of kan nepgeld dienen als hulpmiddel bij rollenspellen.
In de wereld van marketing en reclame is nepgeld een creatief middel om aandacht te trekken. Bedrijven gebruiken bedrukt nepgeld als flyers met kortingsbonnen of speciale aanbiedingen tijdens promotie-evenementenvoor een unieke draai aan traditionele marketingtechnieken.
Ook is nepgeld een populaire keuze voor themafeesten en evenementen, zoals casino-avonden of historische feesten, waar het bijdraagt aan de sfeer en de beleving.
Om echt geld van nepgeld te kunnen onderscheiden is echt geld uitgerust met beveiligingskenmerken zoals watermerken, hologrammen en speciale inkt die van kleur verandert afhankelijk van de kijkhoek. Deze kenmerken zijn complex en nagenoeg onmogelijk om perfect na te bootsen. Ieder eurobiljet heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken, afmetingen en afbeeldingen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken per eurobiljet:
Als je aan de slag gaat met een enkel- of dubbelzijdig ontwerp van een origineel eurobiljet, dan mag je niet de originele afmetingen gebruiken.
Wil je nepgeld printen ,dan zul je rekening moeten houden met de strikte regelgeving van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo moeten de afmetingen van de biljetten significant verschillen van echt geld en mag je nooit aan één kant een exacte kopie van echt geld drukken. Ook moet duidelijk op het nepgeld vermeld staan dat het niet echt is en mag het materiaal niet overeenkomen met dat van echt geld. Deze regelgeving zorgt ervoor dat er geen verwarring kan ontstaan tussen echt- en nepgeld. Hieronder een overzicht van het regelement. Zorg ervoor dat je ontwerp aan minimaal één van deze regels voldoet.
Bedruk je het namaakbiljet aan een kant met het volledige ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat jouw namaakbiljet minimaal een kwart groter is of een kwart kleiner is dan de originele afmetingen.
Bedruk je het namaak biljet aan twee kanten met het volledige ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat jouw namaak-biljet minimaal dubbel zo groot is, of minstens de helft van de originele afmetingen.
Bedruk je het namaak biljet enkelzijdig in hetzelfde formaat én met een deel van het ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat het deel van het originele ontwerp kleiner is dan een derde van het echte biljet.
Hergebruik je ontwerpelementen van het originele biljet? Zorg er dan voor dat deze niet worden gebruikt op een achtergrond die lijkt op het originele biljet.
Zorg ervoor dat je jouw namaak biljetten laat drukken op een materiaal dat duidelijk verschilt van een origineel bankbiljet. Denk bijvoorbeeld aan karton, kraft, of plexiglas.
Wil je een kant-en-klare versie van namaakbiljetten gebruiken? Op de website van de ECB kun je eenvoudig namaakbiljetten downloaden met het woord ‘SPECIMEN’ eroverheen.
Wil je alle regels voor het maken van namaak geld nalezen? Bezoek de website van de Europese Centrale Bank.
Wil je bijvoorbeeld een 100 euro of 500 euro biljet printen dan Nepgeld printen kan je volgens de regels doen met onze flyers. Daar heb je keuze uit 14 verschillende materialen en verschillende afmetingen om te voldoen aan de regelgeving voor nepgeld printen. Van houtvrije papiersoorten tot milieuvriendelijkere opties zoals gerecycled papier, PaperWise en Bio Top 3: geef je nepgeld je favoriete uitstraling!
Daarnaast bieden wij verschillende papierdiktes die je project de juiste uitstraling geven. Om het nepgeld af te werken, kun je kiezen voor diverse afwerkingsmogelijkheden zoals glanslaminaat, matlaminaat, spot UV of cold foil. Op deze manier kun je nepgeld printen zoals jij wil én ook voldoen aan de regelgeving van de ECB.
Organiseer je een evenement en wil je de echtheid van het briefgeld controleren? Dan zijn er speciale apparaten zoals UV-lampen, valsgelddetectoren of geldtelmachines die de beveiligingskenmerken kunnen detecteren. Denk hierbij aan watermerken, speciale inkt en de UV-kenmerken. Ook kun je met het oog al een aantal beveiligingskenmerken herkennen zoals hologrammen of de veiligheidsdraad. Let er bij het ontwerpen van je eigen nepgeld op dat het ontwerp sterk afwijkt van het originele briefgeld en voldoet aan de regelgeving van de ECB zodat er zo min mogelijk onduidelijkheid kan ontstaan.
Nepgeld printen biedt unieke toepassingen voor je marketingactiviteiten, evenement of ludieke actie, maar vereist een nauwkeurige aanpak om binnen de kaders van de regelgeving te blijven. Ontdek de mogelijkheden en laat je creativiteit de vrije loop, zonder de wet te overtreden.
Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Lees meer van Drukwerkdeal