Voor de wereldwijde papierproductie is ieder jaar enorm veel hout nodig. Juist nu we steeds meer aandacht voor biodiversiteit en het klimaat krijgen. Kan dat niet anders? PaperWise laat zien van wel en maakt papier gewoon zónder bomen, van bestaand landbouwafval. Sinds kort kun je voor deze papiersoort kiezen als je duurzaam drukwerk bij Drukwerkdeal wil bestellen. Maar wat daar allemaal achter zit? De belangrijkste vragen over PaperWise beantwoorden we in dit blog!
Het in Weert gevestigde PaperWise is een frisse wind in de papierindustrie. Eentje die de traditionele reuzen het nakijken geeft, want: ze maken papier helemaal zonder bomen. En laat ontbossing voor het maken van papier nou een belangrijke schakel zijn in de snelle klimaatverandering! Daarnaast maakt PaperWise gebruik van ’s werelds allergrootste reststroom: landbouwafval zoals stengels, takken en bladeren van voedselgewassen. Oprichter Nick Op den Buijsch vertelt: “We wilden graag zinvol bezig zijn. Het is leuk om in de wereld van MVO te werken omdat daar heel veel innovatie plaatsvindt. Vooral zo'n vijftien jaar geleden was het lekker pionieren.”
De celwand van een plant bestaat onder andere uit cellulose. Deze stof is nodig om papier te maken en is niet alleen te vinden in de cellen van bomen, maar ook die van landbouwgewassen als mais, suiker, rijst en graan. Deze worden afgevoerd naar een lokale papierfabriek, waar de cellulose uit het materiaal wordt ontsloten. Wat hiervan overblijft, gebruikt PaperWise voor het opwekken van groene energie voor de fabriek. De rollen papier worden naar Rotterdam en Nijmegen vervoerd, om ze te distribueren naar inmiddels 23 landen. De impact op het klimaat wordt zo klein mogelijk gehouden. Waar wél CO2 wordt uitgestoten, wordt deze gecompenseerd.
Bomen zijn een stuk handiger als het op papier maken aankomt — je kunt ze rooien en aanvoeren wanneer je ze nodig hebt, in tegenstelling tot landbouwresten. Landbouwgewassen kun je maar een paar weken per jaar oogsten, waardoor je in één keer met een enorme vooraad stengels zit die je moet conserveren en opslaan. Toch heeft PaperWise een goede reden om juist hiervoor te kiezen: landbouwafval is een superwaardevolle reststroom. De milieu-impact van PaperWise is 47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan van gerecycled papier.
Boeren over de hele wereld verbouwen deze gewassen, maar de voedselindustrie heeft alleen interesse in het eetbare deel. De maiskolf, de suikerbiet, de rijst. Dit is gemiddeld maar 20% van de hele plant. Het overgrote deel van de plant bestaat uit stengels, takken en bladeren en vormt dus een gigantische reststroom die overal ter wereld wordt geproduceerd. Hier in Nederland voeren we dit aan de koeien, omdat zij cellulose kunnen verteren. Maar op andere plekken in de wereld wordt dit deel van de plant gewoon weggegooid. Zonde van die cellulose, dachten ze bij PaperWise!
Zoals je hierboven al las, is het grote verschil dus de herkomst van de cellulosevezels. Maar als je een PaperWise-vel naast een ‘normaal’ vel papier legt, zijn ze bijna niet van elkaar te onderscheiden. Glad, sterk en vouwbaar: daar zit geen verschil in. Waar je het wel aan kunt afzien? Het PaperWise-papier dat je bij ons kunt bestellen heeft de kleur ‘naturel’. Die is wat minder wit dan het helwitte kopieerpapier dat je kent. Maar dat heeft natuurlijk wel z’n charme.
Op dit moment kun je de volgende producten bestellen met PaperWise:
Hiervoor volg je de stappen die je kent, zoals het formaat en het type bedrukking. Bij het onderdeel ‘Materiaal’ kies je voor PaperWise naturel. Dat is alles!
Steeds meer van onze klanten vragen om duurzamere opties. Nu we PaperWise aan ons assortiment toegevoegd hebben, kun jij gewoon drukwerk blijven bestellen zoals jij dat kent mét de optie om voor een duurzamer materiaal te kiezen. Kiezen voor PaperWise geeft jou niet alleen de kans om je voetafdruk te verkleinen. Je laat je klanten ook zien dat je denkt over duurzaamheid. En daar inspireer je anderen weer mee!
Andere plant, dezelfde cellulose. En dus een kwalitatief hoogwaardige papiersoort met een veel kleinere milieu-impact! Zo maken we het makkelijker om te kiezen voor een duurzamere drukwerkoptie. Ben je benieuwd naar onze complete duurzame lijn? Die bekijk je hier!