Een creatief cv maken is een onmisbare vaardigheid als je bovenop de stapel wil belanden bij je volgende sollicitatie. Helemaal als je je zinnen hebt gezet op een creatieve job. In dit Freebie Friyay-blog helpen we je op weg. Na het lezen heb je de inspiratie om zelf een creatief cv in elkaar! En wil je elke vrijdag freebies in je inbox? Scroll dan naar beneden om je in te schrijven voor de #FreebieFriyay nieuwsbrief!
Niks is zo belangrijk bij een sollicitatie als een eerste indruk. Dat geldt ook bij het bekijken van een cv. Voordat een recruiter of hr-medewerker je naam op je cv heeft gelezen, heeft hij of zij al een indruk van je door de opmaak van je cv. Zorg er daarom voor dat je cv-opmaak zo goed is dat je recruiters daar vanaf het eerste moment mee omverblaast.
Als je zelf geen ster bent in vormgeven, kun je online makkelijk een gratis cv-template vinden die je met een aantal stappen simpel naar je hand zet. Let wel op met welk programma het cv template is gemaakt. De meeste zullen in InDesign, Photoshop of Illustrator gemaakt zijn. Mocht je één van deze programma’s niet hebben, dan kun je eventueel een demoversie downloaden om het template mee aan te passen. Het is verstandig om een template te kiezen die op een professionele en elegante manier laat zien wie jij bent en die dus bij je past.
Het gebruik van beeld in plaats van tekst, in de vorm van grafiekjes of staafdiagrammen, is vaak erg nuttig. Op die manier voorkom je dat je cv alleen maar uit tekst bestaat en wat saai overkomt. Daar staat tegenover dat je ook niet moet doorslaan met kleurtjes en verschillende lettertypes omdat dit meestal niet professioneel oogt.
Let er ook op dat je een template kiest dat past bij de functie waarnaar je solliciteert. Bij een cv van een grafisch vormgever verwacht een hr-medewerker waarschijnlijk visueel vuurwerk, terwijl bij een secretaresse orde en netheid veel meer op z’n plaats is.
Om een gratis cv-template te downloaden, moet je vaak een account aanmaken of ‘betalen’ met een like. Er zijn daarnaast ook tal van sites waar je cv-templates voor een klein bedrag kunt kopen. Open het cv-template en pas de teksten aan. Let er hierbij op dat de nieuwe tekst past en niet wordt afgebroken. Voorkom ook dat er ergens nog resten van een lorum ipsum proeftekst of foute gegevens staan. Vervolgens kun je opslaan. Zorg dat je een formaat kiest dat op alle computers te openen is en er hetzelfde uitziet. PDF is bij uitstek geschikt voor een cv.
Ga je toch zelf een cv vormgeven? Ga dan gestructureerd te werk. Begin met het uitwerken van je cv in platte tekst. Dus zorg dat je alle informatie die je wilt vermelden op een rijtje hebt in bijvoorbeeld een Word-document. Naast personalia bestaat een cv doorgaans uit een onderdeel met studie, werkervaring, vaardigheden en welke programma’s of tools je beheerst. De regel hierbij is dat de meest recente bovenaan komt. Daarnaast kun je nog heel kort vertellen wat je hobby’s zijn of wat jou kenmerkt. Als toevoeging kun je nog specifieker ingaan op je werkervaring door het noemen van alle projecten waar je aan gewerkt hebt. Je kunt helemaal overtuigend overkomen wanneer je ook de contactgegevens van één of meerdere referenties vermeldt. Vind je dat nog niet genoeg? Dan kun je ook een aanbevelingsbrief meesturen als bijlage.
Maak vervolgens een nieuw document aan in het programma van jouw keuze. InDesign is bij uitstek geschikt voor een cv, maar je kunt ook Illustrator of Photoshop gebruiken. Het meest gebruikte formaat is een staand A4. Wil je opvallen? Dan kun je misschien iets anders kiezen. Bedenk vervolgens welke onderdelen je wilt visualiseren. Je kunt hierbij denken aan icoontjes of ‘schuifjes’ om je expertise in een bepaalde skill of competentie visueel vorm te geven.
Bepaal vervolgens een stijl door middel van een kleurpalet en denk na over de typografie. Over het algemeen geldt dat je het aantal verschillende lettertypes het best kunt beperken. Eén voor de koppen en één (schreefloze) voor de bodytekst bijvoorbeeld. Having said that is het natuurlijk aan jou om er je eigen draai aan te geven en soms moet je juist breken met de regels om jezelf te onderscheiden. Kijk uit dat je de plank niet misslaat.
Deel je cv in duidelijke onderdelen in door gebruik te maken van kopjes en zorg voor voldoende witruimte om er een duidelijke structuur in aan te brengen. Om te voorkomen dat je cv te veel op een Word-document lijkt en om het geheel nog meer te structureren kun je overwegen om het document op te delen in kolommen.
Zorg tot slot voor een stralende foto van jezelf waar je enthousiast en professioneel overkomt. Soms kan het lonen om een fotograaf in te huren om een goede foto te maken.
Een allround vormgever en videomaker die iedere week een nieuwe hobby heeft. Gaat niet naar huis voordat er gewonnen is met tafeltennis.
Lees meer van Machiel Doelman