
Stappenplan: zelf een boek schrijven en uitgeven
woensdag 19 februari 2025Het schrijven van een boek is spannend, maar ook uitdagend. Of je nu een roman, biografie, kinderboek, non-fictieboek, jubileumboek of een verzameling korte verhalen wilt schrijven, het proces vraagt om toewijding, planning, en creativiteit. Daarom geven wij tips bij het schrijven van een boek, zodat je zelf een boek kunt uitgeven.
Waarom een boek schrijven?
Voor veel mensen is het een droom om een boek te schrijven. ‘Ooit, dan wil ik een boek schrijven,’ zeggen ze. Naar schatting zijn er alleen in Nederland al ruim een miljoen mensen die deze droom hebben. Het kan een gevoel van voldoening geven om dat boek ook echt te schrijven. Er zijn allerlei redenen te bedenken om een boek te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je jouw expertise of ervaring wil delen. Of misschien wil je een boek schrijven dat jouw klanten direct aanspreekt.

Voorbereidend werk
Denk goed na over de volgende vragen:
- Voor welke doelgroep schrijf je?
- Wat zijn de verwachtingen van deze doelgroep?
- Wat voor een soort boek wil je schrijven? Denk aan het genre of type boek.
Begin met een goed plan. Bedenk je wat er in het boek moet komen te staan. Misschien helpt het al om vooraf een opzet te maken. Welke hoofdstukken komen er? Wat moet er in ieder hoofdstuk staan? Wie wil je precies aanspreken en wat vinden zij belangrijk? Lees eventueel wat boeken in hetzelfde genre en kijk ook meteen naar de recensies van die boeken. Hoe reageren anderen? Wat vinden ze goed en wat niet?
Het schrijven zelf
Een boek schrijven doe je niet in een dag. Het kost je veel tijd en hier moet je rekening mee houden. Sta er niet raar van te kijken als je minstens een jaar bezig bent met het schrijven van je boek. Eenmaal klaar met schrijven? Dan is het pas de eerste versie en zul je er nog een paar keer naar moeten kijken.
Het komt vaak voor dat het idee voor een boek niet wordt afgemaakt. Sterker nog: heel vaak blijf het bij een idee. Geef tijdens het schrijven dus vooral niet op. Geef het de tijd en weet dat je met een groot project bezig bent.



Tips tijdens het schrijven van een boek
Het schrijfproces is niet gemakkelijk. Daarom zijn hier enkele tips:
- Schrijf elke dag. Al is het maar een beetje. Door regelmatig te schrijven, blijft het boek on top of mind en kost het je minder moeite om iets op papier te krijgen.
- Corrigeer niet tijdens je eerste versie. Dat komt daarna pas. Je blijft anders te lang steken op hetzelfde punt en komt het boek nooit af.
- Show, don’t tell. Een belangrijk advies uit de schrijfwereld. Is je personage boos? Zeg dan niet dat hij boos is, maar laat het de lezer zien. Laat hem bijvoorbeeld zo hard in zijn beker knijpen dat zijn knokkels wit worden. Ook in zakelijke boeken is show, don’t tell een belangrijke. Vertel niet alles, maar laat het met duidelijke voorbeelden zien.

Boek uitgeven bij een uitgeverij
Wil je een boek uitgeven bij een uitgeverij? Dan moet je eerst zoeken naar uitgevers die passen bij het type boek dat jij geschreven hebt. Het heeft geen enkele zin om je autobiografie te sturen naar een uitgeverij die alleen maar kinderboeken uitgeeft. De kans dat jouw boek dan wordt gepubliceerd is nihil. Ook zijn er uitgeverijen die helemaal geen manuscripten accepteren en juist alleen via een literair agent werken. Doe dus altijd goed onderzoek en stuur dan pas je manuscript.
Een uitgeverij neemt het hele publicatieproces voor jou uit handen. Je hoeft geen cover te ontwerpen, geen eindredactie te doen en geen promotiemiddelen in te zetten. Bij een uitgeverij maak je ook geen kosten hiervoor. De uitgeverij neemt die kosten op zich en betaalt jou vervolgens uit in royalty’s.

Een boek zelf uitgeven
Wil je een boek zelf uitgeven? Dan ben jij de persoon die alles beslist: wat er op de cover komt te staan. Hoe het boek gepromoot wordt. En natuurlijk hoe het boek er uit komt te zien. Wordt het bijvoorbeeld een paperback of een hardback? Je maakt dan zelf wel alle kosten die een uitgever normaal maakt. Maar, per verkocht boek, krijg je er wel meer voor dan alleen de royalty’s. Let er wel op dat je dan meer eigen promotie moet doen.
Waarom zelf een boek publiceren?
Er zijn allerlei redenen te bedenken om zelf een boek uit te geven:
- Je wilt een boek uitgeven over jouw persoonlijke ervaringen. Het is alleen voor een selectieve groep in jouw kring
- Je hebt een jubileumboek geschreven dat alleen voor werkgevers en klanten is
- Uitgeverijen hebben jouw manuscript geweigerd
- Je wil de controle zelf in de hand hebben



Waar moet je op letten?
Zorg dat je een mooi omslagontwerp hebt. Iets dat past bij het boek dat je hebt geschreven en dat de doelgroep aanspreekt. Let er natuurlijk ook op dat alle schrijf- en stelfouten uit je boek worden gehaald. Een professionele redacteur kan je hiermee helpen. Kies ook voor een papiervorm dat goed past bij wat je uit wil stralen. Wil je dat het boek een hardback wordt of een paperback? Hoe ga je het promoten?
Hoeveel boeken heb je nodig?
Ga je een boek in eigen beheer schrijven? Dan is het handig om vooraf al te weten hoeveel boeken je ongeveer nodig hebt. Het is bijvoorbeeld een goed idee om vooraf een mogelijkheid te creëren om het boek te pre-orderen. Mensen kunnen dan alvast het boek kopen. Zo weet je beter hoeveel exemplaren je van je boek nodig hebt.
Wil je het boek gebruiken ter promotie van je bedrijf of is het een jubileumboek? Dan is het vaak al makkelijker om een aantal te bepalen. Je weet hoeveel klanten en personeel je hebt, dus het is een stuk eenvoudiger om een totaalaantal te bepalen.
Wil jij jouw boek uitgeven?
Wil jij zelf een boek uitgeven? Wij helpen je. Kies bijvoorbeeld voor een hardcover boek. Dan heb je een luxe uitgave van jouw boek die indruk maakt bij iedereen die het zal lezen.