Zeefdruk kom je vooral tegen bij textiel, zoals T-shirts en katoenen tassen. Maar wat is het precies? En digitaal drukken dan, ook een populaire druktechniek voor textiel? In dit blog leggen we je uit hoe beide druktechnieken werken, wat het verschil is en gaat Femke in een video op bezoek in onze textieldrukkerij om jou het verschil te laten zien.
Textiel gaat maar moeilijk door een offsetpers. Dus zijn er andere manieren om inkt op T-shirts, tassen en hoodies te krijgen. De populairste: zeefdruk.
Maar: wat is een zeefdruk? De naam verklapt het al een beetje. Zoals al het drukwerk begint het met jouw ontwerp. Dat brengen we over op een zeefraam, een frame bespannen met een heel fijn gaas. Het zeefraam behandelen we met een fotografisch gevoelige coating. Vervolgens belichten we het zeefraam met jouw ontwerp. Alle belichte delen van het raam spoelen we nu weg met water.
Het zeefraam met je ontwerp positioneren we in de machine zodat je ontwerp goed op het materiaal wat je wilt bedrukken terecht komt. Nadat we alles nog eens gecontroleerd hebben, brengen we de inkt aan op het zeefraam en drukken dit met een rakel door de belichte delen van het zeefraam. Dat gebeurt meestal machinaal, maar we doen het ook nog vaak met de hand. Door de minuscule gaatjes in het gaas die ontstaan zijn nadat we de belichte delen hebben weggespoeld, verspreidt de inkt zich over het textiel. En ziedaar: je ontwerp zit op de ondergrond! Omdat we met PMS-inkten drukken, kunnen we maximaal vier kleuren op een ondergrond drukken. Voor elke PMS-kleur gebruiken we een apart zeefraam. Wel even rekening mee houden dus, wanneer je kiest voor zeefdruk.
Zeefdruk is een redelijk eenvoudige druktechniek die voor een deel goed te automatiseren is. Dat maakt zeefdruk erg geschikt voor grotere oplages.
Waar we bij zeefdruk de inkt direct op de ondergrond aanbrengen, doen we dat met digitale transferdruk indirect. Eerst printen we je ontwerp digitaal op een plakkende folie. Die folie plakken we op je textiel. Je T-shirt, tas of ander te bedrukken materiaal plaatsen we daarna onder de pers waar de bedrukking onder druk en hoge temperatuur op de ondergrond gedrukt wordt. De hitte maakt de lijm onder de folie vloeibaar. Bij het afkoelen hecht de transfer zich stevig aan de ondergrond.
Bij digitale transferdruk komt er misschien wat meer handwerk kijken dan je verwacht. Iedere print moet namelijk ‘gepeld’ worden voor we het aanbrengen op het textiel. Alle delen van het folie die niet bedrukt zijn met jouw ontwerp, verwijderen met de hand. Zo zorgen we ervoor dat alleen je ontwerp op je textiel terecht komt en geen stukken onbedrukte folie.
In tegenstelling tot zeefdruk, kun je bij digitale transfer zoveel kleuren gebruiken als je wilt. We gebruiken immers een printer die nogal wat overeenkomsten heeft met de printer op je bureau om je ontwerp over te brengen op de folie.
Net als zoveel afwegingen in drukwerk, hangt de keuze tussen zeefdruk en transferdruk af van de oplage die je nodig hebt en hoe je kleuren wilt weergeven. Nu je weet wat een zeefdruk is en wat een digitale transferdruk is, kunnen we dit voor je op een rijtje zetten.
Omdat een kijkje in de keuken eigenlijk altijd leuk is, dook Femke gewapend met een microfoon onze textieldrukkerij in om operationeel manager Bart zelf eens te vragen: wat is een zeefdruk? En wanneer kies je voor welke druktechniek?
Heb je nog vragen over deze druktechnieken? Of heb je een andere drukwerkvraag die al veel te lang onbeantwoord is? Stel ze in de comments, we helpen je graag!
Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.
Lees meer van Femke Hopma